A szoros praxisközösség elnyert támogatás esetén további szakembereket foglalkoztathat, illetve ezek támogatására teljesítménydíjazást vehet igénybe. A praxisközösség feltétele a további szakember foglalkoztatása vagy csak elnyert támogatás esetén lehetőség vagy kötelező vállalás?

A praxisközösség megalakulásának nem feltétele további szakember foglalkoztatása, erre kötelezően vállalást sem kell tenni, de a praxisközösség később elnyert támogatása esetén ez lehetővé válhat.…

A rendelet értelmében a praxisközösség pályázatot nyújthat be EU-s alapokból ill. Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott pályázatokra. Ezek pontosan milyen pályázatok, mikor jelennek meg? Aki nem hoz létre ilyen praxisközösséget, az nem is pályázhat?

A pályázatok várhatóan a “szoros” praxisközösségek számára kerülnek meghirdetésre és közösen alkalmazható újabb szakemberek foglalkoztatásának, illetve közösen használt eszközök beszerzésének költségeire fordítható majd a magasabb színvonalú egészségügyi alapellátás biztosítása érdekében.…

A kollégák között terjeng az a hír, hogy azon háziorvosktól, házi gyermekorvosoktól, akik belépnek valamilyen praxisközösségbe, visszavonják az ún. rezsitámogatást, amelyet a NEAK eddig rendszeresen utalt számukra. (Ez jelentős összeg: 520 000 Ft) Az 53/2021 (II.9.) Korm. rendelet nem ír ilyet, viszont ha ez igaz, az sok kollégát visszatart majd a praxisközösségbe való belépéstől. Kérem, szíveskedjenek leírni a hivatalos álláspontot erről.

Ilyen rendelkezést a rendelet nem tartalmaz, az értesülés teljességgel megalapozatlan.…

Gyermekháziorvosként dolgozom, más városban közreműködői szerződésben látok el gyermekkardiológiai szakrendelést, illetve magánrendelésem van. A többi gyermekorvossal gondolkozunk egy praxisközösségen konzorciumos formában. Szeretném megkérdezni, hogy a továbbiakban is végezhetek-e magánorvosi tevékenységet, illetve a közreműködői szerződésemet folytathatom e a továbbiakban?

A praxisközösség horizontális együttműködést feltételez az alapellátásban működő háziorvosi praxisok között és egyáltalán nem érinti a szakellátási tevékenységet és a további jogviszonyokat. Arra nézve más szabályok a irányadóak. A háziorvosi tevékenység személyes végzésének végzésének feltételei önmagában a konzorciumi szerződés megkötésétől …

Mi történik egy olyan “szoros” praxisközösségben, amely a praxisközösségekről szóló kormányrendelet 4. §-ában felsorolt támogatási pályázatok közül még egyiket sem nyerte el, vagy még egyre sem pályázott?

A pályázati lehetőségek várhatóan hamarosan megjelennek, a praxisközösségek létrehozásának fontos célja, hogy ezeken a pályázatokon a praxisközösségek a közös (csak a közös) feladataikhoz további többletforrásra tudjanak jelentkezni. A korábbi pályázatokon való részvétel nem feltétele a “szoros” praxisközösség kialakításának.…

Az önkormányzati alkalmazott háziorvos és a vállalkozó háziorvos között a jövőben jelentős szakmai és bérkülönbség adódik: nem csatlakozik praxisközösséghez, a jövőben szakmai és fejlesztési elmaradás, jelentősen magasabb bértámogatás, nincs szűkítő tényez). Ez jelentős szektoron belüli bérfeszültséget eredményezhet. Mi erről a véleményük?

Szakmai álláspontunk szerint a szakmai igényesség elvárható az emelt támogatás feltételeként. Aki többletet vállal a szakma területén, az juthat többletforrásokhoz. Köszönjük az észrevételt, ezt a kérdést a döntéshozó figyelmébe fogjuk ajánlani.

Mikortól várható, hogy további licence vizsgákat, szakvizsgákat érvényesíteni lehessen? Milyen plusz finanszírozásra lehet számítani? A 2. szakvizsgával lehet csak a saját praxisnak szolgáltatni, vagy kötelező lesz a teljes praxisközösségnek?

A további szakvizsgák alkalmazhatóságára vonatkozó jogszabály-módosítási javaslat várhatóan még ebben az évben elkészül, ez fogja tartalmazni a finanszírozásra és az ellátási szabályokra vonatkozó rendelkezéseket.…

Hátrányos helyzetű vagy többszörösen hátrányos helyzetű területeken dolgozó háziorvosi szolgálatoknak kívánnak e plusz forrásokat biztosítani ebben a bérfejlesztési modellben, és a későbbiekben?

A kormányrendeletben foglalt szabályok területileg semlegesek, a bértámogatás független a környezettől, a szociális körülményektől. A megjelent rendeletben szereplő támogatást a praxisközösségre vonatkozó vállalások és az orvos gyakorlati ideje befolyásolhatja. A megalakuló praxisközösségek számára várhatóan kiírásra kerülő pályázatok során azonban mód …